Vedeli ste o tom, že dieťa sa usmeje priemerne 400-krát za deň. Šťastný človek 40- až 50-krát, no priemerne sa však v dospelosti usmejeme iba 20-krát za deň. Kde sa náš úsmev vytráca a prečo to tak je? Pozrieme sa na to, aké pozitívne vplyvy má na nás usmievanie sa a ako si môžeme opäť privodiť viac úsmevu na tvár. Je vedecky dokázané, že usmievanie sa znižuje stres, ktorý pociťuje naše telo a myseľ. Tento efekt je takmer rovnaký, ako by ste si dopriali dobrý spánok. Nezabudnite, že spánok má množstvo ďalších pozitívnych účinkov, takže zamieňať spánok úsmevom nebudeme. No pokiaľ ide o zníženie hladiny stresu v našom tele, aj pozretie si dobrej komédie vám môže výrazne pomôcť cítiť sa lepšie. Usmievanie sa totiž vedie k zníženiu hormónov v tele vyvolaných stresom, ktoré negatívne ovplyvňujú naše fyzické a duševné zdravie. Úsmev taktiež pomáha vytváraniu viac pozitívnych emócií v našom vnútri. Aj práve toto je dôvod, prečo sa v blízkosti detí cítime šťastnejší. Ony sa jednoducho usmievajú častejšie.

TRI RADY PRE ÚSMEV

1. Predstavte si radostnú situáciu pred nejakou udalosťou

Predtým, ako sa zapojíte do rozhovoru s niekým druhým, alebo pôjdete na nejaké súkromné či pracovné stretnutie, predstavte si niekoho, koho veľmi milujete. Taktiež si môžete spomenúť na udalosť, ktorá vám priniesla hlboké uspokojenie a radosť. Takáto spomienka vám automaticky vyvolá úsmev na tvári, ktorý bude pôsobiť skutočne a autenticky. Toto je jeden z najlepších spôsob-ov, ako vedome dosiahnuť prirodzený úsmev. Ľudia totiž dokážu cítiť váš úsmev a naladenie bez ohľadu na chýbajúci vizuálny vnem. Toto jednoduché cvičenie sa dá veľmi ľahko naučiť a má pozitívny dopad aj na hladinu vašich stresových hormónov. Budete nielen pôsobiť uvoľnenejšie a sebavedomejšie, ale budete sa tak aj stále viac a viac cítiť. Tento prístup môžete aplikovať nielen pri osobných stretnutiach, ale aj pred telefonickým rozhovorom, či písaním e-mailu. Budete vidieť, že formulácia viet a váš prejav budú iné ako štandardne. Ľudia budú cítiť váš úsmev a naladenie bez ohľadu na chýbajúci vizuálny vnem.

2. Nácvik úsmevu pred zrkadlom

Postavte sa pred zrkadlo a začnite sa na seba usmievať. Snažte sa usmievať nielen ústami, ale ra-dostne sa smejte aj vašimi očami. Takýmto prístupom zapojíte dva hlavné svaly, ktoré zodpovedajú za úsmev a jeho prirodzenosť. Takto vyvolaný úsmev následne spustí vylučovanie hormónov vo vašom mozgu. Vždy budete vedieť, či je váš úsmev úprimný, pretože sa okamžite budete cítiť šťast-nejší a uvoľnenejší. Sila úsmevu, dokonca aj praktizovaného pred zrkadlom je v tom, že dokáže okamžite vyvolať emóciu. Ľudia, ktorí sa usmievajú častejšie vraj žijú šťastnejší život a dožívajú sa dlhšieho veku.

3. Buďte komfortní s tým, že sa usmievate

Mnoho ľudí vníma úsmev ako niečo, za čo sa majú v dospelosti hanbiť, alebo čo nás robí slabými. Z môjho pohľadu a skúseností, je práve opak pravdou. S úmevom viete často zvrátiť priebeh situácie a dosahovať výsledky ešte rýchlejšie, ako ste boli zvyknutí predtým. Nato, aby však váš úsmev pôsobil skutočne úprimne, je potrebné ho praktizovať a stať sa komforný s faktom, že sa usmievate veľa. Ak si v mysli dokážete predstaviť, že prechádzate dňom s usmievaním sa na každého a na všetko, práve tak často začína šťastnejší život. Áno, toto môže byť iba malá zmena v myslení. No napriek tomu, to môže byť tá najdôležitejšia časť, ako sa začať usmievať viac.

Ženy sú vnímavejšie

Podľa štúdií sa vo všeobecnosti vraj ženy usmievajú častejšie ako muži. Zo spoločenského hľadiska je údajne pre ženy prijateľnejšie usmievať sa ako pre mužov. Ženy sú vraj taktiež presnejšie v ro-zlišovaní, čo sa s niekým skutočne deje a ako sa druhý človek cíti. A to iba tým, že sa pozrú na tvár človeka a počúvajú, čo hovorí. Ženy taktiež vedia presnejšie rozoznať úprimný a falošný úsmev ako muži. Nezabudnite na silu usmievania sa na seba a na všetko okolo vás. Úsmev je totiž viac ako len kontrakcia svalov na tvári. Ešte stále len objavujeme, čo všetko dokáže úprimný úsmev od srdca. Koľkokrát za deň sa usmejete vy?

10 dôvodov prečo sa usmievať viac

  1. Úsmev nám pomáha cítiť sa šťastnejšími.
  2. Ľudia, ktorí sa usmievajú, žijú dlhšie.
  3. Usmievanie sa znižuje stres.
  4. Usmievanie povznáša náladu.
  5. Úsmev nás robí atraktívnejšími pre druhých.
  6. Usmievanie nám pomáha zostať pozitívne naladení.
  7. S úsmevom ľahšie dosahujeme pracovné úspechy.
  8. Úsmev posilňuje imunitný systém.
  9. Usmievanie napomáha znižovať krný tlak.
  10. Úsmev dokáže znižovať pocit bolesti.

Usmevné zaujímavosti

  • úsmev je u dieťaťa prvým výrazom na tvári
  • deti sa rodia so schopnosťou usmievať sa
  • pri usmievaní sa používame 5 až 53 svalov
  • je jednoduchšie sa usmievať ako sa mračiť
  • existuje 19 rôznych typov úsmevu
  • úsmev je univerzálnym znakom šťastia
  • úsmev je nákazlivý
  • úsmev je zadarmo smile

Ivana Križanová

Naša srdcovka

Noste radosť sebe aj iným
Tento nádherný, ručne maľovaný set MANDALA RADOSŤ napichovacích náušničiek a prívesku rozžiari váš deň a zaručene vám zlepší náladu. Nová mandalová/harmonizujúca kolekcia RADOSŤ vznikla spojením našich dvoch obľúbených farieb – slniečkovo žltej a levanduľovej fialovej. Tieto mandalové šperky boli ručne namaľované s láskou. Pritiahnu každý pohľad a tak pomáhajú pred urieknutím či negatívnymi energiami. Objednáte aj na dobierku tu.

MANDALA RADOSŤ SET – NAPICHOVACIE NÁUŠNICE + PRÍVESOK