Mäta nielenže osviežujúco vonia a skvele sa hodí na horúce letné dni. O jej všestrannom využití sme sa rozprávali s arómoterapeutkou Martinou Valníčkovou. Tu sú jej vyskúšané tipy, kde všade využijete mätový esenciálny olej nazývaný aj pepermint:

* Obľúbenou energizujúcou kombináciou je mäta + pomaranč.
* Zmes na zníženie teploty a uvoľnenie upchatého nosa: pepermint + citrón + levanduľa.
* Riedená mäta zastaví nastupujúcu bolesť hlavy, keď si ňou pomasírujeme spánky a pulzné miesta (zápästia).
* Zvýšená teplota u detí: riedenú mätu natrieme na chodidlá dieťaťa v časových odstupoch a postupne teplota klesne. Pri teplote natierame nohy, chrbát, pri vysokej teplote aj každú polhodinu, 1 kvapku esenciálneho pepermintového oeljčeka zriedeného v nosnom oleji alebo telovom mlieku.
Mäta, levanduľa, čajovník, pačuli – kombinácia esenciálnych olejčekov, ktorá napomáha pri vysokej teplote.
* Podpora myslenia a pamäte: difúzujte si v miestnosti, kde sa učíte, zmes divokého pomaranča a mäty.
* Ak viete, že pôjdete na priame slnko – proti únave zaberie pepermint + rozmarín.
* Únava a tiež proti nevoľnosti (v aute, žalúdočné nevoľnosti), kvapneme do dlaní, pošúchame ich o seba a vdychujeme.
* Mäta upokojí aj podráždenú pokožku pori uštipnutí, naneste ju na štípance – odpuchnú.
* Zmiernenie pocitu bolesti – pri vyvrtnutí členka, natrieť postihnutú časť – boľavé kríže.
* Wintergreen/zimozel + mäta – pri bolesti natrieť túto kombináciu esenciálnyc olejčekov s nosným olejom na kríže, prípadne kombináciu mäty a levandule.


Zmes na podporu sústredenia
V pomere 1:1:1:1 zmiešajte mätu, rozmarín, citrón a divoký pomaranč s nosným olejom a zmes naneste na zápästia, miesta vzadu na krku pod hranicou vlasov.


Pomocník pri tráviacich ťažkostiach
* Mäta pomáha proti všetkým tráviacim problémom – mierne príznaky hnačky, zápchy, nevoľnosť, keď niečo nesadne, keď sa prejeme. V niektorých krajinách dajú po jedle ľuďom pohrýzť zrniečko kardamómu alebo lístky mäty na podporu trávenia. Ak aj vy dostanete na stôl jedlo ozdobené lístkom mäty, tak ho neodsuňte na kraj taniera, ale zjedzte ho na záver, postará sa vám o lepšie trávenie.
* Mäta pôsobí v organizme a dezinfekčne, napríklad ak sme jedli nejaké jedlo, o ktorom si nie sme celkom istí, pomcou môže byť jemná masáž brucha (krúžiť okolo pupka) riedeným mätovým olejčekom – mäta prejde do nášho tela aj cez pokožku a účinkuje tam, kde má.
* Pri nevoľnosti pomôže masírovať reflexné body žalúdka – líniu od zápästia k lakťu, ktorá sa zvykne masírovať aj pri čemeri. Inou alternatívou je požmoliť ušný lalôčik kvapkou pepermintu a o chviíľu pocítime, ako nám začína práviť.

Odoženie bolesti hlavy
Na spánky – na zátylok, tam, kde zakláňame hlavu, v strede krku natrieme reflexný bod mätou.
Pri bolestiach hlavy od krčnej chrbtice pomasírujte pepermintom šiju.

Vrstvenie oleja
Na všetky tipy v článku použite riedený mätový esenciálny olej v nosnom oleji. Inou alternatívou je vrstvenie esenciálnych olejov. Najprv naneste na pokožku mastný olej alebo telové mlieko, na to rozotrite kvapku pepermintu. Pri vrstvení je skvelé, že telo si zoberie to, čo potrebuje.
Môžete vrstviť aj viaceré esenciálne oleje – napr. kombináciu mäta, levanduľa, citrón a organizmus vstrebe toľko, koľko potrebuje. Táto zmes napomáha pri alergických ťažkostiach. Ak túto zmes natrietee okolo pupka, zmierni príznaky alergie.

Ochladzovanie mätovou vodou
* Sprejovaciu fľaštičku naplňte vodou, pridajte 5 kvapiek mäty, pretrepte a striekajte okolo seba podľa potreby.
* Ochladzovací účinok má aj, keď natriete zriedeným olejom chodidlá zospodu, alebo na chrbát, na 10 ml jedna kvapka mäty/ do 1 polievkovej lyžice 1 kvapku mäty.
* Pri spálení od slnka, do telového mlieka prikvapneme mätu a levanduľu, telové mlieko má dobrú vstrebateľnosť, telo to pekne prijme.

Praktické nielen na cestách
Z času na čas je dobré vydezinfikovať si zubnú kefku. S mätovou esenciou nie je nič jednoduchšie, kvapnite kvapku mätového esenciálneho oleja na štetiny kefky, nechajte chvíľu pôsobiť a opláchnite, kefka je vydezinfikovaná.


Viac zaujímavého čítania nájdete v mesačníku Balans, tu je jednoducho objednáte ročné predplatné.