Mnoho rastlín a bylín v sebe prirodzene obsahuje silice, vonné prchavé látky, ktoré najviac dozrievajú do kvality práve v horúcich letných dňoch. Silice podporujú ozdravovacie procesy v rastline, chránia ju pred baktériami, plesňami, hubovými ochoreniami a zároveň tiež odpudzujú rôzne škodce. Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré sa zameriavajú práve na repelentné účinky týchto volatilných (prchavých) substancií prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách.

Prírodné odpudzovače škodcov

Rozmarín, levanduľa, mäta, medovka, ligurček, palina, lastovičník, aksamietnica,  aníz, kôpor, fenikel... Tieto rastliny môžeme v záhrade vysiať medzi zeleninu na odpudenie škodcov, alebo vysadiť ako plot v miestach, kde sa zdržiavame najviac (terasa, ohnisko…). Záhrady hojne pretkané kvetmi a bylinkami, vyzerajú nádherne, lákajú opeľovače aj prirodzených predátorov pre škodce, ktoré sa často premnožujú práve v monokultúrnych záhradách. Zároveň si tak vypestujete základné suroviny pre výrobu prírodných repelentov v domácich podmienkach.

Aby repelent fungoval

Vhodný výber repelentu a jeho správna aplikácia je predpokladom účinnej ochrany. Pre dlhšie trvajúcu ochranu odporúčame kombináciu repelentu v oleji aj vo vode. Bylinný repelent na vodnej báze aplikujeme cez oblečenie aj pokožku a v prípade potreby vieme rýchlo opätovne naniesť, napríklad, keď si na celodňovom výlete v prírode ideme sadnúť do trávy a dať piknik. Na oblečení sa vôňa udrží veľmi dlho. Na pokožke však vodná báza časom vyprchá. Približne po 2 – 3 hodinách účinnosť klesá, čo ovplyvňuje aj individuálna fyzická aktivita a potenie. Objednáte aj na dobierku tu

Dlhodobú ochranu na pokožke tvorí slnečný olej a teda zmes rastlinných olejov s betakaroténmi, ktoré sú obohatené o esenciálne oleje s repelentným účinkom. Olejom sa natrieme už doma na miestach, kde sa potíme, aj kde končí oblečenie a koža je nechránená, jednoducho miesta, ktoré sú „vstupnou bránou“ pre kliešte. Repelentné esenciálne oleje rozriedené v rastlinnom oleji sa totiž vsiaknu do pokožky, kde ostanú zafixované oveľa dlhšie, približne 5 – 7 hodín. Objednáte aj na dobierku tu.

Repelentný osviežovač a Slnečný olej

 

 

Ak je vo vašej oblasti hmyz premnožený, či oveľa agresívnejší, alebo ak sa budete zdržovať v prírode dlhodobejšie, odporúčame túto vonkajšiu ochranu skombinovať s užívaním vitamínov skupiny B, napríklad B-komplex. Váš pach sa stane pre množstvo hmyzov aj kliešťov menej príjemný.

Ako si vyrobiť domáci repelent?

Pri výrobe repelentu môžete použiť čerstvý rastlinný materiál, z ktorého si vyrobíte tinktúru, alebo ho môžete vyrobiť zmiešaním už hotových surovín:
Do 50 ml základu (základ môže tvoriť rastlinný olej alebo kvetová voda) pridáme 15 – 25 kvapiek esenciálnych olejov. Môžeme pridať jeden druh esenciálneho oleja, alebo ich kombináciu (ideálne 1 – 3 hlavné a 1 – 2 pomocné) podľa potreby aj toho, čo vám viac sedí/vonia. Pred použitím pretrepeme a pri aplikácii sa vyhneme kontaktu s očami.

Hmyz a čo mu nevonia

  • Kliešte – fenikel, muškátový orech, céder, pačuli, rozmarín, čajovník
  • Komáre – citrónová tráva, mäta, bazalka, tymian, šalvia, levanduľa, škoricový olej, kocúrnik
  • Včely, osi, sršne – eukalyptus, tymian, mäta, citrónová tráva
  • Pavúky – eukalyptus, ruža, levanduľa
  • Mravce – škorica, mäta, klinčeky
  • Vši – čajovníkový olej, rozmarín, eukalyptus, citrónová tráva
  • Muchy – mäta, bazalka, šalvia
  • Slimáky – palina, rozmarín
  • Vošky – nátržník husí, ruta, aníz, bazalka, fenikel, kôpor, tabak

Veronika „Kuku“ Repková