Rumanček kamilkový  posilní imunitu
Väčšina z nás ho pozná ako všeliek. Výborne pomáha pri tráviacich problémoch, ktoré sú spojené s kŕčmi a plynatosťou, ale aj pri hnačkách, bolestiach žalúdka, či bolestiach podbruška. Pôsobí mierne dezinfekčne, protizápalovo a upokojujúco. Je tiež potopudný, preto po ňom možno siahnuť aj pri horúčkach. Okrem toho  je výborný na rany, ktoré sa ťažšie hoja, ale aj na mokvajúce kožné vyrážky. Pôsobí upokojujúco na celý nervový systém. Rumanček posilňuje imunitu, takže preventívne pôsobí proti mnohým chorobám. Povzbudzuje najmä biele krvinky, ktoré sú významnými bojovníkmi proti vírusom. Aj preto sa pri chrípke a nachladnutí odporúča piť rumančekový čaj.

Príprava: Na prípravu čaju stačí 1 vrchovatá lyžička kvetov rumančeka, ktorá sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá sa 10 minút lúhovať. Čaj sa pije teplý. Keď máme nádchu a zapchané dutiny, môžeme inhalovať pary rumančeka – stačí 1 vrchovatú polievkovú lyžicu kvetov zapariť v 1 litri vriacej vody, nahnúť sa nad hrniec, cez hlavu si prehodiť uterák a vdychujeme pary. Pozor pri deťoch – hrozí riziko obarenia!

Rumanček

 

Materina dúška proti kŕčom a zápalom
Obľubuje veľa slnka a v čase kvitnutia nádherne vonia. Nájdeme ju najmä na skalnatej a kamenistej pôde. Na liečivé účinky sa zbiera vňať. Materina dúška pôsobí proti kŕčom i zápalom a zároveň upokojuje. Preto je výborná pre tráviacu aj nervovú sústavu. Celkovo zlepšuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, pomáha pri hnačkách a bolestiach brucha. Okrem toho má výborné účinky na priedušky, povzbudzuje vykašliavanie hlienov, preto po nej môžeme siahnuť aj pri nachladnutiach a iných ochoreniach horných dýchacích ciest. A materinu dúšku môžeme použiť aj ako podpornú liečbu zápalov – či už ide o zápaly v ústnej dutine (zápaly ďasien, zápaly hrdla), zápaly močových ciest alebo zapálené rany na koži. Materina dúška údajne pôsobí proti baktériám aj plesniam.

Príprava: Dve lyžičky vňate dúšky materinej zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme krátko lúhovať. Čaj sa pije teplý, 2- až 3-krát denne. Na kloktanie a obklady na kožu možno použiť koncentrovanejší zápar – 1 vrchovatá polievková lyžica vňate sa zaleje pohárom vriacej vody a nechá sa 15 minút postáť.

Rumanček

 

Rebríček obyčajný na ženské problémy
Je známy skôr pod ľudovým názvom myší chvost. Pre liečivé účinky sa zbierajú kvety a vňať a to od mája do septembra. Rebríček obyčajný sa využíva najmä pri tráviacich problémoch – uvoľňuje hladké svalstvo tráviaceho systému, preto výborne pôsobí proti kŕčom. Rovnako však pôsobí aj na hladké svalstvo maternice. Myší chvost patrí medzi tradičné „ženské byliny“, ktoré sa v ľudovom liečiteľstve využívali pri menštruačných bolestiach.  Pre jeho močopudný a dezinfekčný účinok sa rebríček používa aj pri ochoreniach močových ciest. Pôsobí tiež mierne sedatívne a upokojujúco. No a čerstvú bylinu možno použiť na zastavenie krvácania, nakoľko obsahuje látky, ktoré urýchľujú zrážanie krvi, zároveň znižuje bolesť a pomôže predísť zápalu v rane.

Príprava: Jednu až dve malé lyžičky sušenej byliny zalejeme 250 ml vriacej vody, necháme 15 minút lúhovať a scedíme. Odporúča sa piť 3 šálky denne.

Rumanček

 

Mäta pieporná povzbudí trávenie
Obľubuje vlhko a tieň. Na liečivé účinky sa zbierajú listy a vňať a to od mája až do septembra. Výborne sa jej darí aj v záhrade, ale pestovať si ju môžeme aj v črepníku na balkóne. Krásne vonia mentolom a keďže ochladzuje organizmus, v lete sa využíva aj na prípravu mnohých nápojov. Mäsa pieporná obsahuje kofeín aj vitamín C, pôsobí povzbudzujúco a zaháňa únavu. Povzbudzuje trávenie, má pozitívny vplyv aj na pečeň a pankreas, preto sa využíva najmä pri žalúdočných ťažkostiach. Podporuje tvorbu tráviacich štiav, pomáha pri hnačke, pôsobí proti kŕčom, zmierňuje plynatosť, lieči koliky. Zároveň má dezinfekčné účinky.  Úľavu prináša aj pri bolestiach hlavy. Ženám pomáha pri predmenštruačnom syndróme (PMS), nakoľko svojím močopudným účinkom pomáha zbaviť telo zadržiavanej vody a tým aj opuchov.

Príprava: Čaj z mäty si pripravíme tak, že jednu lyžičku drvených listov zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 10 minút postáť. Možno si ho dochutiť medom alebo citrónom. Odporúča sa neprekračovať dennú dávku 3 šálky. Okrem toho v lete môžeme mätový nápoj schladiť, pridať doňho kocky ľadu a takto si pripraviť osviežujúci „ľadový čaj“.

Rumanček

 

Valeriána proti depresii
Melanchólia, smútok, úzkosti, depresie, pocity osamelosti – to všetko na nás zvykne padnúť najmä v zime. Vtedy je ideálne siahnuť po bylinke, ktorá pomôže uvoľniť centrálnu nervovú sústavu a upokojiť myseľ. Taká je valeriána lekárska, ktorú spoznáte podľa zapáchajúceho koreňa. Práve ten je v ľudovom liečiteľstve vysoko cenený pre svoje utišujúce a protizápalové účinky. Valeriána sa používa pri všetkých poruchách nervov, ľahkých depresiách a melanchólii, ako aj poruchách zaspávania. Zaháňa stres i trému, žalúdočnú nervozitu pri skúškach a dokonca tlmí hystériu. Valeriána pôsobí uvoľňujúco aj pri žalúdočných a črevných kŕčoch a odporúča sa aj ako prevencia pri záchvatoch astmy. Vo forme obkladov pomáha reumatikom zmierniť bolesti kĺbov.

Príprava: Čaj z valeriány si pripravíte tak, že 2 čajové lyžičky sušenej byliny zalejete 250 ml teplej vody, necháte 6 hodín lúhovať, precedíte a zohrejete. Alebo môžete 2 lyžičky valeriány zaliať šálkou vriacej vody, nechať lúhovať 10 minút a potom teplý vypiť.

Rumanček

 

Pozor! Vždy treba dodržiavať odporúčané dávky a neodporúča sa užívať bylinu dlhodobo. Pri nadmernom dávkovaní môže vyvolávať depresívne stavy, bolesti hlavy a búšenie srdca.

Kým si pripravíte čaj
• Zbierajte len tie byliny, ktoré dokonale poznáte.
• Nikdy nezbierajte byliny v blízkosti ciest, skládok, priemyselných fabrík. Mnohé byliny sa dajú pestovať aj v záhrade, či dokonca na balkóne.
• Ihneď po príchode domov pripravte bylinky na sušenie. Obvykle sa sušia na suchom, teplom a tienistom mieste. Najlepšie je zavesiť ich vo zväzkoch. Suché sú vtedy, keď sa začnú drobiť.
• Dajú sa sušiť aj v niektorých sušičkách na ovocie a zeleninu, alebo v trúbe (pri teplote 35 º C).
• Svetlo a vzdušný kyslík bylinám neprospievajú (výrazne znižujú ich účinky). Preto ich treba skladovať v tmavých nádobách (napr. keramických, nie v skle), naplniť až po okraj a dobre uzatvoriť.
• Pri používaní liečivých bylín sa vždy riaďte odporúčaným dávkovaním a neprekračujte ho.

Viac zaujímavého čítania nájdete v magazíne Balans.

balans titulka