Ak ste počas roka nezaháľali, máte bylinky nasušené doma, alebo ich kúpite v každej dobrej lekárni či u šikovnej bylinkárky.
 

Kašeľ utíši skorocel
Listy skorocelu kopijovitého i skorocelu väčšieho slúžili ľuďom pri liečbe už v stredoveku. Používali ich najmä vtedy, keď sa niekto poranil a bolo treba zastaviť krvácanie. Zároveň bol skorocel výborným pomocníkom pri kašli, pretože dobre rozpúšťa hlieny.
Využitie: Pri zápaloch horných dýchacích ciest si môžete pripraviť čaj z listu skorocelu kopijovitého a to tak, že 2 čajové lyžičky listov zalejete 150 ml vriacej vody a necháte 10 minút postáť. Odporúča sa piť vlažný 3-krát denne.
Skorocel pomôže aj pri aknóznej pleti. A keď sa pri výletoch v prírode zraníte a nemáte nič na ošetrenie, dá sa použiť čerstvá šťava z listu, ktorá mierni zápal, opuch a zastavuje krvácanie.

Na zápaly je tu repík
Mávate často angíny alebo vás zvykne „škriabať“ v hrdle? V takom prípade by ste mali mať vždy poruke repík lekársky. Môžete si z neho pripraviť čaj alebo odvar na kloktanie. Repík sa hodí aj pri zápaloch úst a ďasien. Taktiež ním môžete vyplachovať ústa po stomatologických úkonoch, napríklad keď vám zubár vytrhne zub. A repík pomáha aj pri zápaloch pokožky. Môžete ním ošetrovať rôzne rany a odreniny, ochráni poškodenú pokožku pred zápalom a pomôže urýchliť hojenie.
Využitie: Repík lekársky dostanete kúpiť v nálevových vrecúškach aj sypaný. Ak ho máte doma sušený, čaj si pripravíte tak, že 1 čajovú lyžičku repíka zalejete 250 ml vriacej vody a necháte 10 minút lúhovať. Pije sa vlažný 2-krát denne.
Čaj z repíka pomôže aj pri zápale močových ciest, ako aj pri silnej menštruácii. Okrem toho repík je účinný pri problémoch s trávením, hnačkách, bolestiach žalúdka či problémoch s vylučovaním žlče. Keď vás bolia kĺby, môžete si pripraviť kúpeľ s pridaním odvaru z repíka lekárskeho.
Pozor! Vnútorné užívanie repíka sa neodporúča počas tehotenstva a dojčenia.

Proti depresii je účinná valeriána
Melanchólia, smútok, úzkosti, depresie, pocity osamelosti – to všetko na nás zvykne padnúť najmä v zime. Vtedy je ideálne siahnuť po bylinke, ktorá pomôže uvoľniť centrálnu nervovú sústavu a upokojiť myseľ. Taká je valeriána lekárska, ktorú spoznáte podľa zapáchajúceho koreňa. Práve ten je v ľudovom liečiteľstve vysoko cenený pre svoje utišujúce a protizápalové účinky. Valeriána sa používa pri všetkých poruchách nervov, ľahkých depresiách a melanchólii, ako aj poruchách zaspávania. Zaháňa stres i trému, žalúdočnú nervozitu pri skúškach.
Využitie: 2 čajové lyžičky sušenej byliny zalejete 250 ml teplej vody, necháte 6 hodín lúhovať, precedíte a zohrejete. Alebo môžete 2 lyžičky valeriány zaliať šálkou vriacej vody, nechať lúhovať 10 minút a potom teplý vypiť.
Valeriána pôsobí uvoľňujúco aj pri žalúdočných a črevných kŕčoch a odporúča sa aj ako prevencia pri záchvatoch astmy. Vo forme obkladov pomáha reumatikom zmierniť bolesti kĺbov.
Pozor! Vždy treba dodržiavať odporúčané dávky a neodporúča sa užívať bylinu dlhodobo. Pri nadmernom dávkovaní môže vyvolávať depresívne stavy, bolesti hlavy a búšenie srdca.
 

Zázvor zaberie pri nevoľnosti
Podzemok ďumbieru lekárskeho (Zingiber officinale), ľudovo nazývaného aj zázvor, obsahuje účinné látky, ktoré zmierňujú nevoľnosť a žalúdočné kŕče. Ďumbier patrí preto medzi najúčinnejšie prostriedky pri kinetóze (cestovnej chorobe) a zaberá aj meteosenzitívnym ľuďom, ktorí trpia pri výrazných zmenách počasia. Posilní imunitu – bojuje proti chrípke a prechladnutiu, domáci čaj s mierne sladkou ostrou chuťou uvoľní dýchacie cesty. Ďumbier zmierňuje aj migrény a žalúdočnú neurózu. Dnes sú veľmi obľúbené ďumbierové sušienky, zázvorové pivo, sladené nápoje s obsahom ďumbieru a dostanete ho aj vo forme kapsúl. Pozor! Pretože horčiny obsiahnuté v ďumbieri sú dosť silné, mali by ho opatrne užívať ľudia so žalúdočnými, dvanastorníkovými a črevnými vredmi, colitídou, Crohnovou chorobou, tehotné, dojčiace ženy a malé deti.
Využitie:
-čerstvý alebo kandizovaný: Pred dlhou cestou proti kinetóze zaberie zjesť kúsok čerstvého alebo kandizovaného zázvoru a zapiť ho kefírom.
-čaj: 1 alebo 2 čajové lyžičky sušeného ďumbiera, kúsok škorice a 2 klinčeky zalejeme 1 litrom vriacej vody, varíme ešte 5 minút. Po vychladnutí môžeme dochutiť medom a citrónom.
- 2 až 3 cm kúsok čerstvého zázvoru nastrúhame najemno a zalejeme 1 litrom vriacej vody. Lúhujeme 10 až 15 minút.

Zapálený krk lieči šalvia
Rybám a mäsám dodá delikátnu chuť, keď sa k nim pridá len na niekoľko minút pár šalviových lístkov. V medicíne sa používa koncentrovaný šalviový olej. Dezinfikuje krk a hrdlo, tíši bolesti.
Využitie: Kloktadlo si môžete pripraviť sami. Recept: 2–4 lyžičky čerstvých lístkov (1 kopcovitá lyžička sušených) prelejte 100 ml horúcej vody, nechajte zakryté 10 minút lúhovať a sceďte. Po vychladnutí kloktajte dúškom čaju.

Pri nachladnutí pomôže lipa
Keď na vás lezie nádcha alebo ste riadne premrzli či zmokli, siahnite po čaji z lipy malolistej. V jej svetložltých kvetoch, ktoré zdobia strom v júni a v júli, je ukrytá energia zo slnka a lipa vám ju v čaji odovzdá. Tak tomu aspoň kedysi verili naši predkovia. Čaj z lipy zahreje, výborne rozpúšťa hlieny, uľahčuje ich vykašliavanie a pomáha znižovať telesnú teplotu. Je ideálny pri všetkých chorobách z prechladnutia, nádche, chrípke i zápaloch dýchacích ciest.
Využitie: Lipový čaj dostanete kúpiť v lekárni v nálevových vrecúškach, alebo si ho môžete pripraviť sami tak, že 1 až 2 čajové lyžičky lipy zalejete 250 ml (1 šálka) vriacej vody a necháte 10 minút postáť. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne.
Po lipe malolistej môžete siahnuť aj vtedy, keď vás „bolí“ duša. Má upokojujúci účinok, takže čaj z lipy pomôže pri neuróze, ľahších formách depresie, melanchólie a stavoch úzkosti. Výborný je aj pri bolestiach hlavy z preťaženia či zo stresu. Keď sa potrebujete po ťažkom dni upokojiť a pripraviť na spánok, môžete si pripraviť kúpeľ s odvarom z lipových kvetov – 15 polievkových lyžíc kvetu lipy krátko povaríte v 3 litroch vody a necháte 10 minút lúhovať. Potom precedíte a vlejete do vody na kúpanie.
Pozor! Ľudia s chorobami srdca by sa mali poradiť s lekárom či a v akom množstve môžu užívať lipu v akejkoľvek forme. Lipa totiž vyvoláva potenie a srdciarom môže privodiť nebezpečenstvo kolapsu.

Imunitu posilnia šípky
Šípky sú bohatým zdrojom vitamínu C, preto čaj z nich možno piť preventívne po celú zimu. Výborne pomôže pri nachladnutí a všetkých ochoreniach dýchacích ciest, kedy by sme telu mali výrazne zvýšiť prísun vitamínu C, aby náš imunitný systém zvládol boj s baktériami a vírusmi.
Využitie: Čaj zo šípok pripravíte tak, že 1 čajovú lyžičku sušených šípok zalejete 250 ml vriacej vody a necháte 10 minút lúhovať. Takýto nápoj je bohatý na vitamín C a zároveň sú v ňom ukryté aj vitamíny skupiny B, K a P. Ak spolu s čajom skonzumujete aj jedlé časti plodov, vedzte, že obsahujú viaceré minerálne látky, ovocné kyseliny, pektín a betakarotén. Ak chcete, aby ste v čaji mali čo najviac vitamínu C, potom je lepšie šípky nevariť. Plody treba len v rukách zľahka popučiť, potom ich namočiť do studenej vody, nechať 6 hodín lúhovať a následne zohriať na teplotu 70 – 80 ˚C a teplý nápoj vypiť. 
Šípky prečisťujú krv, preto ich môžete použiť, keď vás trápi akné. Majú mierny laxatívny účinok a tak pomáhajú aj v boji proti zápche.

Naše tipy:
Tinktúra badián pre lepšie trávenie a imunitu https://balans.sk/produkt/tinktura-badian-pre-lepsie-travenie-a-imunitu
Tinktúra z brezovej huby čaga  https://balans.sk/produkt/tinktura-z-brezovej-huby-caga

Všeliek – organický Niaouli  https://balans.sk/produkt/vseliek-organicky-niaouli