Žijeme, akoby sme tu mali byť navždy. V mladosti sa zdá, že svet je gombička a sme jediní, ktorí majú pravdu a zvyšok sveta ničomu nerozumie. Bojujeme so všetkým a s každým, kto nenapĺňa naše predstavy o dobre a zle, s každým, kto nezapadá do nášho zámku z piesku. Často si nevšimneme, že roky utekajú prirýchlo, a ani nám nezíde na um otočiť pozornosť smerom na seba a pozrieť sa, kto vlastne sme. Keď začneme na vlastnej koži zakúšať, že sú veci, ktoré neovplyvníme, a že sú tzv. zásahy osudu, ktorým sa nevyhneme, prichádzame k poznaniu, že vlastne nevieme vôbec nič. Nemusíme byť žiadny spirituálny virtuóz na to, aby sme sa ocitli v momente hlbokej vnútornej premeny.

Znovu sa narodiť
Tento príbeh sa naozaj stal pred pár rokmi na Kanárskych ostrovoch. Skupinka surferov sa rozbehla na vzdialený koniec pláže, kam do mora siahali kostrbaté, skalnaté útesy. Vošli do vĺn a plávali hlbšie do mora. Magda sa za nimi túžobne dívala. Toto je niečo, čo ešte nevyskúšala. „Musí to byť úzasné,“ pomyslela si. Surferi čakali na tú správnu vlnu. Keď sa v diaľke čosi objavilo, spozorneli a začalo to medzi nimi vrieť. Zrazu ich len videla vyskočiť na dosky a šmýkať sa na vlne. Zrazu si uvedomila, že jeden z nich sa dostal nebezpečne blízko k útesom. Videla, ako na neho mávajú jeho kamaráti. Volali ho, aby sa vrátil. V rovnakej chvíli sa blížila nová, vytúžená vlna, ktorá upútala ich pozornosť a na kamaráta tak trochu zabudli. Magda ho pozorovala a začala cítiť v žalúdku čudnú nervozitu. Zdalo sa, že osamelý surfer sa dostal do problémov. Počasie sa nečakane zmenilo a zdvihli sa vlny. Surfera zrejme stiahol spodný prúd a hoci sa snažil a pádloval smerom od skál, more ho unášalo priamo k nim. Príboj zosilnel a hodil ho smerom ku skalám. S každou vlnou sa vzdialenosť nebezpečne znižovala a bolo jasné, že toto nemôže dobre dopadnúť. Jeho kamaráti konečne zbadali, že je v problémoch a začali pádlovať smerom k nemu. No ani najrýchlejší z nich by pri ňom nebol dosť rýchlo. Magda sa vydesene začala pozerať okolo seba, aby zavolala pomoc. Našťastie, plavčík na pláži celú situáciu spozoroval poslal tam  pobrežný záchranný čln. Po niekoľkominútovom manévrovaní sa im podarilo vytiahnuť surfera aj s doskou na čln a odviesť ho do bezpečia. Na pláži pod vplyvom počasia a nebezpečných vĺn vyvesili červenú vlajku, ktorá jasne signalizovala zákaz kúpania.
Jeho kamaráti vyšli z vody so zvesenými hlavami. Nikto nepovedal ani slovo. Vedeli, že si more takmer vypýtalo svoju daň za krátke dobrodružstvo a potešenie. Našťastie, všetci boli živí a zdraví. Stačilo pár sekúnd, a záchranári mohli prísť neskoro.
Magda zostala sedieť na pláži a dívala sa do nádherných, no zradných vĺn. Urobila si zopár fotiek úžasných útesov, ktoré jej navždy budú pripomínať chvíľu, keď niečí život visel na vlásku, keď sa neznámy človek znovu narodil, i keď nezomrel. Narodiť sa znovu je totiž požehnaním, ktorým nám pánbožko, alebo ak chcete – nejaká vyššia sila, hovorí:
„Máš druhú šancu. Skús si trochu lepšie pretrieť oči a pochopiť, čo je naozaj dôležité. Váž si to, čo máš, že sa dokážeš nadýchnuť, že sa môžeš smiať a hlavne – milovať naplno a bez zábran. Miluj sám seba, potom môžeš skutočne milovať aj ostatných. Nakoniec zistíš, že vnútri sme všetci rovnakí, totiž nádherní.“

Vznikajú nové hodnoty
Keby sme si urobili malý prieskum a opýtali sa náhodne vybraných ľudí na to, či ich v detstve a mladosti niekto podporoval, viedol k sebaúcte, či dokonca k viere (nemusí to byť nevyhnutne náboženstvo), asi by sme nezískali optimistickú štatistiku. Práve v tomto období sa tvorí naša existencia, v ktorej padáme a znovu vstávame a niekedy až do konca života nesieme v sebe napríklad hanlivé slová blízkeho človeka, ktorý nás mal milovať. Nemohol, lebo ho to nikto nenaučil a on na to ani v dospelosti sám neprišiel. Silní jedinci použijú príkoria a neprávosti ako motiváciu, vďaka ktorej dokážu prekonávať prekážky a vytvoriť neuveriteľné veci. Nie každý je však mocný, a tak sa napomínané alebo utláčané deti či tínedžeri často zaradia do zoznamu nudných čísiel v spoločnosti, ktoré pre nikoho príliš veľa neznamenajú, hoci majú obrovský potenciál. Našťastie, žijeme v časoch duchovného prebúdzania sa, osvietenia, a tak sa zastarané normy na úspech a spokojnosť konečne rúcajú. Vznikajú úplne iné hodnoty. Sú nimi vnútorná sloboda, pravdivá schopnosť skutočne milovať, kreativita slúžiaca ľudstvu, zdravé telo, ohľaduplný postoj a úcta k životnému prostrediu a jeho ochrane.

Najlepší recept na šťastie je overený storočiami: s láskou v srdci sa dá zvládnuť aj najťažšia životná skúška.

Na čom naozaj záleží
Niektorí ľudia neveria ničomu a nikomu, ani sebe. No aj neveriaci Tomášovia si kľaknú na kolená a ďakujú anjelom a všetkým svätým, keď konečne pochopia základné veci v živote:
* Nikto z nás sem neprišiel zbytočne.
Nemusíme byť hneď celebritou alebo vyhrať preteky Formula 1. Stačí, ak žijeme svoj zdanlivo obyčajný, no šťastný život, v ktorom slnko vždy znovu vyjde, aj keď sa cez nás prehnala búrka. Veď ako by sme poznali hodnotu šťastia, ak nevieme, ako chutí nešťastie? Možno práve tieto kontrasty robia život takým úžasným.
* Každý človek je jedinečný
V každom z nás je jemné, vnútorné svetlo, ktorým rozsvecujeme temnú stránku sveta. Sme vlastne akési chodiace hviezdy a obloha je priestor, v ktorom žijeme. Nemusíme vyvracať hlavu a hľadať na nebi súhvezdia. Stačí, keď pochopíme, že to svetlo, ktoré celý život hľadáme, je láska v nás, ktorou sme všetci bez rozdielu. Len na to potrebujeme prísť a objaviť ju v sebe.
* Neexistujú žiadne istoty, je to ilúzia. Všetko prichádza a odchádza, nič si nemôžeme podržať. Jedinou spravodlivosťou je, že každý raz zomrie a nikto nevie kedy, ani za akých okolností. Žime preto tak, akoby to bol náš posledný deň. Milujme naplno, tešme sa z maličkostí, pomáhajme slabším a bezbranným, robme skutky milujúcej láskavosti, usmievajme sa, aj keď prší. Lebo zajtra nemusí prísť.
* Jediná pevná vec je tento konkrétny okamih, ktorý práve žijeme. Nezáleží na minulosti, lebo je preč a nemôžeme na nej nič zmeniť. Nezáleží ani na budúcnosti, lebo ešte neprišla. Všetko vnútorné bohatstvo, sila, krása, múdrosť a láska sú už tu a teraz. Zdá sa to jednoduché, a aj to jednoduché je,ale práve preto máme problém uveriť, že je to naozaj také ľahké a dostupné.
* Nikto sa nás nepýtal, či sa chceme narodiť, ktorým rodičom konkrétne, ani sa nás nikto nebude pýtať, či sa nám chce zomrieť.
* To, čo je medzi narodením sa a smrťou, voláme náš život.
Nikto nás ho neučí žiť, hoci sa o to usilujú najskôr naši rodičia, potom škola, naši partneri či priatelia. Učíme sa žiť tým, že svoj život žijeme. Najlepší recept na šťastie je overený storočiami: s láskou v srdci sa dá zvládnuť aj najťažšia životná skúška. A možno je to práve preto.
* Keby sme mali hneď všetko, po čom túžime, za chvíľu by nás to začalo nudiť a cítili by sme sa prázdni. Nemali by sme žiadnu motiváciu, ani oheň v srdci, vďaka ktorému sa posúvame a vyvíjame sa.
* Najkrajšie na živote je to, že vieme milovať. Vlastne sa to učíme celý čas. Láska neznamená, že súhlasíme so všetkým iba preto, aby sme sa niekomu zapáčili, či dostali to, čo chceme. Skutočná láska miluje bez podmienok, je nesebecká, dáva samu seba a je najväčším požehnaním. Sme ňou my sami, ak žijeme z toho správneho miesta. Nie je to hlava, je to naše srdce. Nie to fyzické, ale naše duchovné srdce, ktoré je bránou k vnútornej slobode, a je teda aj zázrakom, vďaka ktorému pochopíme, že život je naozaj dar.

Štvorlístok na cestu životom
Na malý, farebný papierik si nakreslite štvorlístok a na každý list napíšte jedno z nasledujúcich slov: šťastie, láska, zdravie, pokoj. Alebo si sem napíšte svoje vlastné slová, ktoré pre vás znamenajú pozitivitu a prinášajú vám vnútorný mier a harmóniu. Ku štvorlístku si môžete pridať aj malý ruženín alebo pokvapkať papierik jednou z voňavých esencií. Potom si ho vložte napríklad do priesvitnej priehradky v peňaženke. Vždy, keď sa naň pozriete, usmejte sa. Je totiž malou pripomienkou všetkého krásneho, čo vo svojom živote máte, chcete mať alebo po čom túžite. Najvzácnejšie veci sa totiž nedajú kúpiť.


Sedem krokov k spokojnému životu
1. Pokora.
2. Vďačnosť.
3. Láskavosť.
4. Neubližovanie.
5. Vnútorný pokoj.
6. Pomoc iným.
7. Úcta k prírode a svetu viditeľnému i nehmotnému.
8. Humor.
9. Nenásilie.

Autorka článku : Monika Švehlová

Viac motivačných článkov nájdete v Balanse č.3, ktorý je práve v predaji

Šťastné vzťahy


Podporte šťastie vo svojom živote a urobte si radosť náramkom Šťastie a radosť, ktorý sme pre vás vytvorili z krištálľu a doplnili ho príveskom štvrlístka prinášajúceho šťastie.

 

Šťastné vzťahy