Stres, úzkosť, búšenie srdca, to všetko sa stáva pomaly bežným javom v životoch mnohých ľudí. Ale tak by to nemalo byť. V dnešnej dobe sú kladené vysoké nároky na ľudí a pod tlakom si myslíme, že ich „musíme“ spĺňať.

Hovorte NIE v správnej chvíli
Koľkokrát ste v skutočnosti chceli povedať „nie“, ale namiesto toho ste vyslovili „áno“? Väčšinou preto, aby ste niečo urobili pre svoje okolie alebo zachovali pokoj v rodine. Poznáte to? Avšak neschopnosť povedať „nie“ je strašným požieračom energie i vášho času. Navyše naštartuje stresovú reakciu, alebo vás v nej permanentne udržuje. Ak ste v stave, ktorý vám je nepríjemný, už dlhší čas, môže to výrazne poškodiť nadobličky, v ktorých sa tvoria stresové hormóny. Naučiť sa hovoriť „nie“ je naozaj dôležité! Netreba sa báť, že vás blízki kvôli tomu odsúdia, ani vás neprestanú mať radi. Keď to vyskúšate, čoskoro zistíte, aký je to oslobodzujúci pocit, keď si
stanovíte jasné hranice a občas odmietnete niečo, čo vôbec nechcete urobiť. Postavte si samých seba na prvé miesto.

Doprajte si čas pre seba
Vyzdvihnúť deti zo školy, pripraviť jedlo pre rodinu v presne stanovený čas, a k tomu ešte v zamestnaní zvládnuť kopu práce. Je jasné, že vaše nervy pracujú. Stop! Prestaňte s tým! Prestaňte konečne byť k dispozícii ostatným, tým nikomu nepomôžete. Keď začnete meditovať, cvičiť jogu alebo si zájdete do kaviarne a tam si prečítate svoj obľúbený časopis, budete sa starať sama o seba a dáte potravu aj svojej duši, pomôžete tým i ľuďom okolo seba. Rozhodne to stojí za pokus. Ak sa vám podarí urobiť pár vecí aj sám/sama pre seba, budete pokojnejší a priateľskejší.

Dajte si záležať na pravidelnej strave
Patríte k tým, ktorí vynechávajú raňajky, celý deň pobehujú s prázdnym žalúdkom a večer zajedajú celodenný stres?  Chyba. Prvým krokom v „protistresovej“ kúre môže byť veľké upratovanie v stravovacom režime  – zmeňte svoj stravovací chaos za pravidelnú výživu. Doprajme si 3 až 5 jedál denne a nezabúdajte na raňajky. Polhodinka pri obede môže byť relaxačným rituálom, vďaka ktorému sa s väčšou chuťou pustíte do ďalších povinností.

Osvedčené antistresové potraviny
Keď ste v strese, váš organizmus spotrebuje vo zvýšenej miere vitamín B1, E a horčík. Preto by sme v náročných obdobiach mali jesť potraviny, ktoré nám pomáhajú tieto straty nahradiť. Patrí medzi ne ovocie a zelenina – špenát, brokolica, avokádo, jahody, maliny. Výborné sú aj strukoviny  a klíčky, ktoré v sebe nesú koncentrované živiny. Zajedáte stres sladkosťami alebo čipsami? Chuť na sladkosti radšej zažeňte sušeným ovocím, vynikajúce sú sušené marhule, pretože obsahujú veľa horčíka. Tiež ich však nezjedzte veľa, majú v sebe koncentrovaný ovocný cukor. Dopriať si môžete aj hrsť orechov, ktoré podporujú výkonnosť nervového systému. Neprekonateľnú túžbu po maškrte môžete uspokojiť aj kúskom kvalitnej horkej čokolády.

Spite najviac, ako sa dá
Ideálnou kombináciou je večerná prechádzka a po nej výdatný spánok, od 6 do 8 hodín. To je však pre mnohých nesplniteľná predstava. Ak sa však dá, doprajte si dostatok spánku, je dokázané, že nevyspatí ľudia viac jedia, teda aj viac priberajú a náročné situácie zvládajú pod stresom a robia častejšie chyby. Takže ak sa dobre vyspíte, viac toho urobíte a menej zjete :-D.

Uzemnite sa jogovou pozíciou stromu – vrkšasána 
Pevne sa postavte na ľavú nohu, predstavte si, že sa zakoreňujete do zeme a pomaly zodvihnite pravú nohu a oprite ju o ľavú. Môžete si vybrať jednu z 3 variant – nohu oprite špičkou o zem,  priložte chodidlo ku členku alebo až hore na stehno. Nikdy však neopierajte nohu o koleno, príliš by ste tak namáhali kolenný kĺb. Dlane môžete spojiť pred hruďou alebo nad hlavou akoby ste sa chceli dotknúť stropu. Pozerajte na jeden pevný bod a to vám pomôže udržať rovnováhu. V pozícii zotrvajte koľko je vám príjemné, a potom vystriedajte nohy. V tejto pozícii si predstavujte, akoby vaše nohy boli silnými koreňmi, ktorými sa zakoreňujete v zemi  a vďaka nim môžete rásť nahor. Táto pozícia nás učí stabilite, učí nás pevne stáť nohami na zemi, aby nami nehádzali emócie zo  strany na stranu, ale aby sme všetko, čo nám život prináša, dokázali pevne ustáť.