Známa vôňa pôsobí ako zvláštny kľúč, ktorý otvára dvere pamäte. Vône neovplyvňujú len našu náladu, vďaka éterickým olejom obsiahnutých v liečivých rastlinách môžu tiež tíšiť zdravotné ťažkosti a liečiť choroby. Za zakladateľa modernej arómoterapie je považovaný francúzsky chemik René-Maurice Gattefossé, ktorý sa začal zaoberať liečivými účinkami éterických olejov už v roku 1910. Mohla za to náhoda, popálil si totiž vo svojom laboratóriu ruku. Aby si uľavil od bolesti, ponoril ju do nádoby s tekutinou, o ktorej si myslel, že je to čistá voda. Bol to však levanduľový olej. Gattefossé tak s prekvapením zistil, že sa mu poranenia veľmi rýchlo zahojili – a dokonca mu nezostala ani jazva. Pochopil, že mu pomohla liečivá sila rastliny. Vonné látky sa do nášho do tela môžu vstrebať kožou, alebo ich vdýchneme nosom. Krvným obehom sa dostanú až do centrálneho nervového systému a tam zapôsobia ako balzam. Upokoja myseľ a začnú ozdravný proces.

Dnes sa éterické oleje získavajú nákladným procesom z esencií vonných rastlín a sú vysoko koncentrované. Preto ich na pokožku nanášame zriedené, nikdy nie koncentrované, mohli by totiž pokožku podráždiť, alebo dokonca popáliť. Pri kúpe si vyberajte esenciálne oleje z overených zdrojov, na ktorých nájdete informáciu, že sú 100% prírodné.

Borovica ochráni pred negatívnou energiou
O sile borovicovej arómy vedeli už v antike – pálením sušeného ihličia alebo šišiek odháňali negatívne energie. Účinok sa znásoboval pridávaním borievkových bobúľ. Vôňa borovice pripomína klinček a ananás, pozitívne pôsobí na aurický systém človeka, ktorý sa rozjasňuje a zároveň spevňuje. Výsledkom je naštartovanie prirodzených obranných mechanizmov, ktoré danú osobu ochránia pred negatívnou energiou z okolia. Borovicová aróma utužuje vzťahy a tlmí konflikty. Rozpúšťa hnev, do podnikania vnáša úspech. Pôsobí aj ako afrodiziakum.
Borovica harmonizuje najmä tretiu, čiže solárnu alebo osobnostnú čakru.

Ruža podporí zdravý spánok
Vôňa ruží pomáha proti nespavosti. Počas prechodu pôsobiť harmonizačne a mierniť ťažkosti, ako sú výkyvy nálad. Ruža povzbudzuje lásku. Priťahuje mier a harmóniu, rozháňa napätie a stres. Zabezpečuje veštecké sny a povzbudzuje činnosť tretieho oka. Ružová vôňa pôsobí mimoriadne pozitívne na kardiovaskulárny systém. Ruža harmonizuje najmä štvrtú, teda srdcovú alebo vzťahovú čakru. Do difúzera dáme 3 – 5 kvapiek ružového oleja. Pre optimálny účinok by vôňa mala byť len veľmi jemná.


Rozmarín posilní sebalásku
Vďaka jeho vôni si človek uvedomí vlastnú silu, ale aj hodnoty či kvality, ktoré v ňom driemu. Rozmarín prebúdza a rozveseľuje najvnútornejšie dieťa, zapaľuje „interný“ oheň. Nastoľuje celistvý pokoj. Rozmarín harmonizuje najmä tretiu, čiže solárnu alebo osobnostnú čakru.

Pomaranč dodá energiu
Pomarančový olej nazývajú aj slnkom vo fľaši. Jeho vôňa osvieži, dodá energiu, upokojí a celkovo zlepší náladu. Pomarančový olej povzbudzuje trávenie. Pri hnačke a nadúvaní pomôže kúpeľ so 6 kvapkami pomarančového a trochou mandľového oleja. Proti zápche zmiešajte 20 kvapiek pomarančového oleja so 100 ml nosného (základného) oleja a zmesou masírujte brucho v smere hodinových ručičiek.

Medovka si poradí so stresom
Éterický olej z medovky je ideálnym prostriedkom na upokojenie. Zaháňa úzkostné stavy a zvyšuje produkciu hormónov šťastia v mozgu. Zmiešajte 2 kvapky medovkového a 2 kvapky mandľového oleja a požiadajte niekoho blízkeho, aby vám touto zmesou namasíroval krk, ramená a chrbát. Budete sa cítiť ako znovuzrodení.

Bergamot zlepšuje náladu
V práci vás stíha jeden úlohu za druhým, doma pri večeri dôjde k drobnej hádke – a je jasné, že nálada klesá na bod mrazu. S tým vám pomôže bergamotový kúpeľ, ovocno-svieži olej vám totiž náladu zase vylepší. Stačí pridať do vane s vodou 3 až 5 kvapiek bergamotového oleja.

Levanduľa ochráni pred urieknutím
Už starí Gréci poznali blahodarné účinky levandule a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Predpisovali levanduľu ako zaručený prostriedok proti kašľu. Levanduľový olej zregeneruje unavené telo, upokojí svalové a nervové napätie. Kúzelná aróma upokojuje a harmonizuje.  Dodáva vše-vieru, teda vieru vo vlastné Ja. Vôňa levandule pomáha aj pri nespavosti, nervovej slabosti a bolestiach hlavy. Tlmí škodlivé myšlienky, zlepšuje pracovnú klímu. Poskytuje priam brilantnú ochranu pred urieknutím a porobením.