Čakry „dýchajú“ v rytme toho, čo pociťujeme, čo denne riešime. Naše radosti, smútky, očakávania, sklamania – to všetko je prepojené s funkciou jednotlivých čakier. Zohrávajú dôležitú úlohu v našom fyzickom aj emocionálnom zdraví. Každá čakra má zodpovednosť za iné orgány v ľudskom tele a za iné psychické schopnosti. Máme 7 hlavných čakier.


1. Koreňová čakra
Nachádza sa medzi konečníkom a genitáliami je úzko spojená so zemou. Je červenej farby. Korenová čakra sa nám formuje hneď od narodenia, čiže je dôležité s akými pocitmi prichádzame na svet. Samozrejme to záleží aj na rodičoch či nás plodia v láske. Koreňová čakra má na starosť uzemnenie, materiálne bezpečie, prácu, zázemie, financie a podobne.
Keď je táto čakra zablokovaná, môže spôsobovať tieto komplikácie: zápchu, hemoroidy, studené neprekrvené prsty na nohách a rukách, zápaly močového mechúra, ľadvinové kamene. Keď je v harmónii sme vitálni, stabilní a vytrvalí.
Harmonizujúci minerál: hematit, záhneda
Harmonizujúca vôna: klinček

2. Sakrálna čakra
Jej miesto je nad koreňovou čakrou v podbrušku. Má oranžovú farbu. Je spojená so schopnosťou tvoriť a užívať si a tiež s našou sexualitou. Je spojená s bedrami, obličkami, močovým mechúrom. Keď je v harmónii, máme chuť tvoriť. Nedostatočné fungovanie tejto čakry spôsobujú negatívne zážitky a potlačené emócie z detstva, tiež nedostatok dotykov. Zablokovaná sakrálna čakra môže mať za následok tieto  problémy: bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm, cysty na vaječníkoch, endometrióza, choroby mieška a prostaty, problémy s erekciou.
Harmonizujúci minerál: opál, karneol
Harmonizujúca vôna: jazmín, sladký pomaranč

3. Solar plexus
Nazývame ju aj pupočná čakra, nachádza sa dva prsty nad pupkom. Fungovanie tejto čakry je najdôležitejšie vo vzťahoch s okolím. Prináleží  jej žltá farba. Väčšina ľudí zvykne svoje emócie a hnev vyťesnovať alebo potláčať z čoho vzniká potom v čakre nesúlad taktiež aj slinivka (pankreas) je podráždený tak isto aj žalúdok. Všetky potlačené emócie nám tam potom kypia a keď ich nedáme von v správny čas tak sa nám tam ukladajú dalej. Ukladajú sa do podvedomia a vo väčšej miere tam aj zostávajú, kým sa s nimi nezačneme pracovať a uvedomovať. Za takých okolností sa môže čakra veľmi zaniesť a  nepracovať tak, ako má. Ak máme zablokovaný solar plexus, môžu nás trápiť: cukrovka, pálenie záhy, choroby pečene, žlčníkové kamene, žalúdkové vredy, celiakia, problémy tráviaceho systému, reflux.  Keď je solar plexus v harmónii, zažívame vnútorný mier a vyrovnanosť. V dissharmónii potrebujeme ľudí ovládať túžime po moci a máme potrebu dobíjania, sme výbušní a podráždení. Reč tela pri disharmónii – ruky sú prekrížené na solar plexuse. Túto čakru harmonizuje slnko, energiu jej dobijú slnečné lúče, či zelená tráva – pobyt napríklad na lúke.
Harmonizujúci minerál: citrín, tigrie oko
Harmonizujúca vôna: bergamot, rozmarín.

4. Srdcová čakra
Čakra srdca sa nachádza v strede hrude na úrovni srdca a je spojená s  láskou, harmóniou v živote, s dobrými vzťahmi. Srdečná čakra sa nám začína formovať taktiež v detstve, samozrejme na ňu vplývaju aj faktory v dospelosti. Keď sa nám v detstve nedostávalo dostatok lásky a podobne, v dospelosti môžme mať problém lásku dávať alebo lásku prijímať alebo sa skorej na niekoho upínať či už vo vzťahu alebo v rodine. Srdcovú čakru blokuje smútok. Má zelenú farbu. Je spojená s hrudníkom a pľúcami. Ľudia s disharmonickou srdcovou čakrou často ustupujú od ľudí, mávajú prekrížené ruky. Choroby pri zablokovanej srdcovej čakre: psychické problémy, úzkosť, cievne choroby, srdcovo-cievne problémy.
Harmonizujúci minerál: ruženín
Harmonizujúca vôna:  ruža

5. Krčná čakra
Vyjadruje ju modrá farba. Je spojená a krkom, hrtanom, ušami, prieduškami a štítnou žľaza. Vyjadrovanie, komunikácia, myšlienky, cítenie, impulzy a reakcie, smiech, plač, strach. Krčná čakra tiež súvisí s detstvom – napríklad keď vám nedovolili ako dietaťu  hovoriť alebo prejavovať svoj názor a následkom toho ste potláčali emócie. Dieťa prestáva potom komunikovať a tak je tomu potom aj v dospelosti. Človek má problém s vyjadrovaním, a keď to má urobiť môže zažívať aj pocit hanby, ktorý je s touto čakrou spájaný. Alebo sa môže stať že sa bude zajakávať alebo koktať (aj keď koktanie môže vzniknúť v dospelosti u kohokoľvek, kto prežije nejaký šok alebo traumu).
Keď máme túto čakru v harmónii, sme otvorení, vyjadrujeme sa s ľahkostou, máme tiež dar počúvať druhých, náš hlas je plný, prirodzený. Keď je čakra blokovaná, na fyzickej úrovni sa to môže prejaviť častými angínami, kašľom, problémami so štítnou žľazou, aftami, problémami so zubami, astmou a podobne. Človek môže pri disbalancii pri komunikácii rozhadzovať rukami, hovoriť príliš hrubým alebo naopak  vysokým hlasom, nosiť šatka okolo krku aj v lete.
Harmonizujúci minerál: akvamarín, tyrkys, ametyst
Harmonizujúca vôna: eukalyptus, šalvia

6. Čakra tretie oko
Táto čakra je spojená s tvárou, očami, čelom, dutinami. Nachádza v strede medzi obočím. Ak je v harmónii, sme prepojení so svojou intuíciou, s vedomým vnímaním bytia vyšších duchovných síl, myšlienok a predstáv. Je indigovej farby. Keď je zablokovaná, je pre nás problémom prijímať duchovné veci, človek potrebuje mať všetko vedecky podložené. Pri disharmónii tretieho oka môžu vznikať aj časté zápaly dutín, migrény. Reč tela: takýto človek väčšinou nosí stále tmavé okuliare, čiapkou si zakrýva tvár.
Harmonizujúci minerál: sodalit
Harmonizujúca vôna:  pepermint alebo jazmín

7. Korunná čakra
Táto čakra je spojená s  dokonalosťou. Symbolizuje začiatok našej cesty životom  a zároveň sa sem vrátime na konci svojho vývoja. Stelesňuje intelekt, intuíciu a absolútno. Zobrazuje ju biela (resp. fialová farba). Keď je čakra v harmónii za žívame svoju vlastnú podstatu. Keď je v disharmónii, môžeme cítiť oddelenosť od bytia, cítime strach, veľké obavy, vo všetkom vidíme prekážky.
Človek s dishramonickou korunnou čakrou sa  cíti  zúfalý a stratený. Môže ho trápiť depresia,schizofrénia, či epilepsia.
Harmonizujúci minerál: krištáľ, ametyst
Harmonizujúca vôna:  lotosový kvet

Sám sebe liečiteľom
Začnite si šúchať dlane o seba ako by ste chceli naakumulovať energiu do svojich dlaní a začnite prikladať na čakry najprv na koreňovú nachádza sa medzi konečníkom a genitáliami, sakrálna je podbruško, solar plexus v oblasti žalúdka, srdečná čakra sa nachádza na hrudníku v strede, krčná je na krku ako je hrtan, tretie oko medzi obočím, a posledná korunná čakra je na temene hlavy. Pri tomto cvičení sa šúchajú dlane o seba pred každou čakrou, na ktorú idete priložiť ruky. Počas liečenia sa čakry snažte vizualizovať/naciťovať. Toto cvičenie môžete praktizovať aj každý deň, podľa toho ako to cítite. Ak sa vám nepodarí nacítiť si ich na prvýkrát, nezúfajte a pokračujte, je to trochu dlhší proces.
Linda Šúrková

Podporte robvnováhu svojich čakier nosením čakrového náramku z minerálov

BALANS ČAKROVÝ NÁRAMOK
Balans Čakrový náramok

ROVNOVÁHA ČAKROVÝ NÁRAMOK

Rovnováha-čakrový náramok

 


Viac o čakrách sa dočítate v Balanse č.4/2021, ktorý je práve v predaji.

Časopis Balans