Ten správny symbol pre vás si môžete zvoliť intuitívne – môže vás na prvý pohľad osloviť,  zaujať vás alebo sa vám môže veľmi zapáčiť. Nechajte sa viesť svojou intuíciou, nepremýšľajte nad tým a zvoľte si ten pravý talizman pre vás. 

Srdce ako láska
Srdce pre nás automaticky symbolizuje lásku. Ako však tento symbol vznikol? Je viac teórií, ako srdce vzniklo – keď sa stretnepár labutí, pri pozdrave svojimi telami vytvoria symbol srdca. Labute v mnohých národoch vnímajú ako symbol lásky, vernosti, pretože labutí pár si je verný celý život. A vraj sa stali prípady, že keď jedna za labutí zobrela, jej polovička sa utrápila žiaľom. Srdce môže podľa iýnch hypotéz symbolizovať ženské lono alebo ženský zadok. Tvar srdca bol vraj odvodený aj od listov brečtanu či vínnej révy. Brečtan v gréckej aj v počiatkoch kresťanskej kultúry smybolizoval večnú lásku.

Srdce ako láska

 

Jin a jang – svetlo a tieň
Jin a jang sú dve spojené časti jedného celku, ktoré sú protikladné a zároveň sa dopĺňajúce – dobro a zlo, deň a noc, svetlo a tma… Jin symbolizuje ženskú energiu a temnotu, vodu a zem, je tmavou časťou celku. Jang naopak predstavuje mužskú energiu a svetlo, oheň a vietor.

jin jang

 

Kvet života – ochraňuje a harmonizuje
Kvet života symbolizuje stvorenie sveta. Je to symbol posvätnej geometrie. Pozostáva s 19 navzájom sa prekrývajúcich kruhov. Počiatkom je kruh uprostred. Odzrkadľuje spoločný zdroj života všetkého na Zemi – delenie bunky. Bunky sa delia dovtedy, až kým živá bytosť dosiahne svoj  najvhodnejší, harmonický tvar. Je tiež symbolom večnosti. Dokáže ochrániť pred vplyvo negatívnej energie a naozpak priťahuje pozitívnu energiu. Je vhodným harmonizujúcim prvkom aj v priestore, kde trávite veľa času.

Kvet života

 

Symbol óm – večný tón
Len v jednej slabike sa zjednocuje všetko, čo milióny veriacich považujú za sväté. Keď sa vysloví tento teplý tón, klesá hlboko do nášho tela a duše. Napĺňa nás nekonečným pokojom,  takmer sa zdá, akoby znel celú večnosť. Tento sanskritský symbol predstavuje prastarý tón, z ktorého vibrácií podľa hinduistického chápania vznikol celý vesmír. Označuje najvyššiu predstavu Boha, beztvarého Brahmana, dušu sveta, ktorá zahŕňa všetko. Viditeľné, ale aj božské, ktoré presahuje naše chápanie.  Často sa využíva pri meditáciciách, môžete sa ním harmoniovať, ak sa potrebujete vyladiť.

Symbol ÓM

 

Ruka Fatimy – liečivý pohyb
Ruka je esencia dotyku. Čo milšie môže existovať ako dve ruky, ktoré sa navzájom držia? Rukami dávame dary, vieme nimi pohladiť, vyjadriť lásku a pochopenie. Nič nedokáže poskytnúť väčšiu útechu ako ruka, ktorá jemne spočíva na pleci smútiaceho človeka. Ruka prekonáva hranice jazykov. Tak je to aj pri ruke Fatimy. Je to symbol, ktorému všetci rozumejú. Tento symbol volajú aj Hamsa – je pomenovaný podľa Fatimy, Mohamedovej mladšej dcéry, ktorá údajne vyliečila zranenie svojho otca po bitke. Je to symbol, ktorý sa nám ponúka pomoc, ale zároveň od nás všetko odvracia zlo. Je považovaná za silný symbol vyliečenia, ktorá svojmu nositeľovi prináša silu, šťastie a požehnanie.

Ruka fatimy

 

Lotosový kvet – energia čistoty
Narodil sa z temnoty a blata. Smeruje k nebesiam a otvára sa svetlu. Všetko, čo sa naň môže prilepiť alebo zašpiniť, odháňa. Táto vlastnosť robí lotosový kvet v hinduizme a budhizme symbolom dokonalej čistoty. Z lotosu vytvoril podľa hinduistickej mytológie Boh Brahman svet. Lupene lotosu sa otvárajú na všetky štyri svetové strany a ukrývajú v sebe celý vesmír. Pre každého človeka, ktorý nosí Lotosový kvet je to symbol pre jeho vnútornú cestu. Je to symbol našej sily, ktorá vedie k pravej slobode. Je to presne tak ako to popísal básnik Khalill Gibran „Duša sa rozvíja práve tak, ako aj tisíc lupienkov lotosu.“          

Lotosový kvet

 

Venušin kvet – harmonické vzťahy
Ide o jeden zo symbolov posvätnej geometrie. Vytvára ho 5 neviditeľných kruhov, ktoré sa spájajú cez 5 bodov. Jeho tvar vlastne spája trajektórie planéty Zem a planéty Venuša, keď obchádzahú Slnko.  Ak súčasne pozorujeme obežné dráhy obidvoch panét, vytvorí sa veľmi špeciálny vzor kvet v tvare hviezdy s piatimi okvetnými lístkami.  Tento symbol nám odovzdáva bezpomienečnú lásku, akceptáciu, pomôže nám prizvať si do života harmóniu a napomáha vytváraniu a udržiavaniu dôveryhodných vzťahov.

Venušin kvet

 

Strom života – rodina a jedinečnosť
Najčastejšie tento symbol spájame s nesmrteľnosťou alebo plodnosťou. Strom života zobrazuje aj prepojenie všetkého vo vesmíre. Korene stromu rastú do hĺbky, vyživuje ich matka zem a  ich konáre siahajú až do neba, kde prijímajú energiu zo slnka a mesiaca. Strom je často v spojení s viacerými generácimi rodín. Symbolizuje tiež plodnosť, určite si spomeniete na obľúbené porekadlo „postav dom, zasaď strom, postav dom, sploď syna“. V kresťanstve sa strom večného života spomína v Biblii, mal vraj rásť niekde v blízkosti stromu poznania dobra a zla v rajskej záhrade, kde Evu diabol v podobe hada zvádzal ochutnať zakázané ovocie. Každý strom na svete je jedinečný a tak predstavuje aj výnimočnosť každého  z nás. Je len na vás, s ktorým z týchto významov si strom života spojíte, môže byť symbolom chute do života, podporiť jedinečnosť každého z nás a naopak rovnako môže spájať celé rodiny ako obľúbený rodostrom.

Strom života

 

Štvorlístok – šťastie a radosť
Je ťažké ho nájsť, tak ako ťažko sa nachádza šťastie. Aby vám štvorlístok naozaj priniesol šťastie, nikdy by ste ho nemali hľadať cielene. Šťastie prinášajú len štvorlístky, ktoré na vás akoby „zavolajú“ z trávnika, keď sa naň náhodne pozriete. Lístky symbolizujú zdravie, vernosť, nádej a štvrtý list očakávanú lásku. Štvorlístok si odtrhnite, vylisujte a noste ho v peňaženke stále pri sebe. Pozor: Nikdy ho nedarujte! Šťastie sa nedá darovať a tak štvorlístok akurát stratí svoj účinok.

Štvorlístok

 

Nekonečno – priateľstvo, láska aj život
Ležatá osmička je veľmi obľúbeným prvkom na šperkoch, a je obľúbená aj vďaka tomu, že každý si jej vznam môže vysvteliť po svojom. Symbol nekonečna má pôvod v starom Egypte. V starých textoch sa môžete stretnúť aj s pojmom ouroboros, čo je označenie hada, ktorý si požiera vlastný chvost, čím vznikla bájna ležatá osmička. Predstavuje návrat k začiatku. To si môže každý vysvetliť po svojom, napríklad ako kolobeh ľudského života – na jeho konci sa vlastne vraciame na začiatok (starí ľudia sa správajú ako deti), tiež môže symbolizovať nekonečnú lásku, priateľstvo či večnosť.

Nekonečno

 

Viac zaujímavých tipov nájdete v magazíne Balans č.7/20.

balans titulka