Krátkodobá očista

Na krátkodobú detoxikáciu sa treba duševne pripraviť. Prečistenie si naplánujte na voľné dni (cez víkend alebo počas dovolenky), keď vás nečaká vypätie a fyzický alebo psychický stres. Naučte sa relaxovať, meditovať a správne dýchať. Dožičte si voľný víkend. Mali by ste byť v psychickej pohode a pozitívne naladení. To je kľúč k úspechu. Na detoxikáciu si kúpte si najlepšie organické potraviny (najmä ovocie, zeleninu a obilniny), kvalitný med, cesnak, cibuľu, limetky alebo citróny, žltý lúpaný hrach alebo červenú šošovicu, prípadne zeleninové a ovocné biošťavy (ak si ich nebudete pripravovať sami) a vhodné koreniny – ďumbier, rascovec obyčajný – rímsku rascu, fenikel a pramenistú vodu.

Čo môžete piť pri detoxikácii?
Ráno pite medovú vodu alebo iný očistný nápoj, počas dňa pramenistú odstátu alebo prevarenú vodu. Vhodné sú bylinkové čaje, napríklad rumančekový alebo púpavový. Môžete piť aj ďumbierový čaj. Počas detoxu nepite kofeínové nápoje a alkohol.

Šťavový detox
Ovocné a zeleninové šťavy sú ideálne posilňujúce a detoxikačné prostriedky, ktoré majú prirodzený čistiaci a zásaditý efekt. Ak ich vypijete namiesto jedla, doprajete svojim vnútornostiam veľmi blahodarný oddych a zároveň dodáte organizmu živiny a energiu z prírodných zdrojov. Ideálne je držať šťavovú očistu  tri dni a pred ním aj potom si dopriať tri dni na ľahšej, ideálnej bezmäsitej strave. Počas tejto detoxikácie môžete piť iba stopercentné zeleninové a niektoré ovocné džúsy riedené vodou. Denne môžete vypiť 1,5 l šťavy riedenej vodou. Najlepšie je pripraviť si šťavy z čerstvej zeleniny (a niektorých odporúčaných druhov ovocia) vylisovaním doma. Kupované šťavy musia byť stopercentné, najlepšie bio, nemajú obsahovať soľ, cukor alebo konzervačné látky. Pripravte si len také množstvo, ktoré hneď vypijete alebo zjete. Ovocie a zeleninu dôkladne umyte. Počas dňa medzi džúsmi pite čistú vodu, podľa svojej postavy ideálne 1,5 l, prípadne 2 l.

Vhodné ovocie: ananás, bobuľovité druhy, broskyne, dyňa, hrozno, jablká, mango, marhule, papája, slivky.

Vhodná zelenina: brokolica, cuketa, cvikla, kapusta, karfiol, kel, lucerna, petržlen, šalát, špargľa, špenát, uhorka, zeler.

Prečisťujúce nápoje
• Jarný posilňujúci a čistiaci nápoj ľahko pripravíte z pŕhľavy a listov púpavy.
• Niekoľko vetvičiek mladých pŕhľav a niekoľko listov mladých púpav rozmixujte s 300 ml vody a nechajte asi hodinu lúhovať. Preceďte a vypite.
•  Skúste v jarných mesiacoch vymeniť ranú šálku kávy za bylinkový čaj z niektorej bylinky: skorocelu, rebríčka, vňate a koreňa púpavy, brezy, repíka, paliny, jablčníka alebo boráka.
• Cvikla povzbudzuje činnosť pečene a čriev a zlepšuje vylučovanie toxínov a odpadových
• látok. Šťavu z cvikly pite v kombinácii s mrkvovou alebo jablkovou šťavou alebo ju rieďte vodou v pomere 1 : 1.
• Citrónová šťava rozmiešaná vo vode a užívaná každé ráno pol hodiny pred raňajkami je výborným prečisťujúcim a vitalizujúcim prostriedkom. Posilňuje dôležitý detoxikačný orgán pečeň a odstraňuje zápchu.