Ďakujem!

Je to slovíčko s veľkým účinkom. Vyslovenie vďaky neurobí dobre len ocenenej osobe, ale aj vám. A dôvod? Už len samotné zaoberanie sa pozitívnymi myšlienkami človeku zdvihne náladu. Poďakujte sa za pomoc, za úsmev, za podporu či za darček. Mnohé veci berieme v živote automaticky, a až keď o ne prídeme, uvedomíme si, ako veľa pre nás znamenali. Vnímajte a ďakujte za všetky dary života už teraz.

Cvičenie vďačnosti
Večer pred spaním si mysli prejdite všetko pozitívne čo sa vám udialo v uplynulý deň. Skúste precítiť, za čo všetko môžete byť vďačný. Poďakujete sa za svoj domov, nie každý má strechu nad hlavou, dostatok jedla a prácu. Poďakujte sa svojmu telu, že vám tak dobre slúži. Skúste v mysli nájť pozitívne situácie, ktoré sa vám dnes udiali. Poďakujte sa za to. Môžete si založiť aj denník vďačnosti, do ktorého si zapisujte všetko, za čo ste vo svojom živote vďační. A keď vám bude smutno, prečítajte si z denníka vďačnosti pár strán a uvidíte, že sa budete cítiť oveľa lepšie.

Teším sa, že...
Mnohí ľudia skrývajú svoje pocity hnevu aj radosti. Ak vás však niečo potešilo, prejavte svoju radosť. Rovnako otvorene povedzte, aj keď vám niečo prekáža alebo vás to vyslovene hnevá. Druhý človek porozumie povedanému lepšie, keď nahlas pomenujete svoje pocity. Preto sa zamyslite: Čo vo mne vyvoláva myšlienka na niečo? To, čo hovoríte, tak bude oveľa viac zrozumiteľné.

To dokážeme!
V rozhovore použite namiesto slov „ja“ slovo „my“. Vyvolá to pocit určitej spolupatričnosti a vo
vašom náprotivku slovíčko „my“ vzbudí sympatie k vám. A nebyť za niečo zodpovedný len sám okrem toho dáva istotu.Keď ste vo veci zanteresovaní viacerí, pôjde vám to spolu lepšie.

Prepáč mi, prosím
Tieto obyčajné slová môžu mať úžasný účinok. Niekedy by stačilo povedať len toto a spory, ktoré v mnohých rodinách trvajú generácie, by boli urovnané a mnohým by určite odľahlo. Slovo prepáč pomôže vyriešiť krivdy aj hádky a posilní i vašu psychiku. Okrem toho je znamením sily – nie každý človek si dokáže priznať chybu. Takže je to pre vás vlastne víťazná situácia.

Takto to vidím ja...
Dostali ste sa do situácie, že nezdieľate so svojím partnerom v rozhovore rovnaký názor? Nestavajte svoj náprotivok pred hotovú vec. Dajte mu najavo, že pri vyslovených slovách ide o váš názor. Nikoho tak nezaženie do úzkych a zachováte tak pravidlá zdvorilosti voči druhému človeku, čo
je dobrým základom pre ďalšiu diskusiu a nakoniec dosiahnutie spokojnosti pre obidve strany.