Každý máme z tohto slova rozdielne pocity. Spájajú sa nám s nimi vzorce z detstva, ale aj rôzne presvedčenia spoločnosti. Od mala sme sa o nich napočúvali skutočne mnoho a  v súvislosti s nimi  sme uverili rôznym slovným spojeniam. Predstavujú silno zakorenené veci v našom vnútri.

Niekto má utkvelú predstavu, že si peniaze musí viac zaslúžiť, prípadne poriadne vydrieť, že neprichádzajú ľahko a že v konečnom dôsledku kazia charakter. Našej kresťansky založenej spoločnosti bola odjakživa vštepovaná skromnosť, a práve tá sa spájala s peniazmi. Ako národ sme si z tejto skutočnosti vzali len to, že nie je dobré ich mať veľa a že si ich nemôžeme dovoliť, keďže to nie je dobrá vlastnosť. Veľa ľudí k nim jednoducho nemá pekný vzťah. Existuje však skupina osôb, ktorí peniaze vnímajú pocitovo. A síce: že boli, sú aj budú, len my tu nebudeme. Nemajú pre nich vysokú cenu, sú na poslednom mieste a preto nie sú v ich životoch podstatné. Každý sme si v živote prišli vyskúšať niečo iné. Každá duša sa učí v rôznych oblastiach a na rôznych úrovniach.

Vzťah k peniazom
Slovenský národ je otázkou peňazí zaťažený omnoho viac karmicky ako iné národy. Že sa v minulosti, u našich predkov vyskytli veľké krivdy, ktoré sme si, už ako ich potomkovia, preniesli do súčasnosti. To všetko sme dostali do vienka. K tomu nám boli od malička ešte veľmi silno vštepované všakovaké názory, a slovné spojenia, vďaka ktorým bojujeme so závisťou,  lakomosťou, so strádaním, prípadne naopak s veľmi prehnaným rozdávaním, hýrením a vystatovaním. Môže to byť preto, že napr. sobáš bol dohodnutý kvôli majetku a peniazom. Veľa ľudí (nie svojím pričinením) prišlo o všetko vrátane svojich domovov. A existuje mnoho iných možností, ako mohla  vzniknúť ďalšia krivda, silná rodová záťaž. Takto by sme mohli ísť hlbšie a hlbšie až do minulých životov, a vďaka technike akou je napríklad Terapia duše zistiť, kde vlastne nastala táto prapodstata problému. Či  niekde v podvedomí ostala zabudnutá nepríjemná až traumatická spomienka, či udalosť z konkrétnej situácie z prítomného života, alebo to bol praobyčajný blok z detstva.

Postupne sa zbaviť vžitých strachov
Na základe vyrieknutých slov  a situácií z minulosti, sa začali postupne hromadiť strach o prežitie, strach z nedostatku financií, strach z budúcnosti, strach zo straty strechy nad hlavou. A s týmito strachmi je potrebné ďalej pracovať. Je veľmi dôležité všetko si uvedomovať, prijať ich ako našu súčasť a začať ich odstraňovať. Keď chceme mať dostatok všetkého, čo si naša myseľ dokáže predstaviť a žiť naplnený život po všetkých stránkach, musíme začať postupnými krokmi s ich odstraňovaním a hľadaním situácií, v ktorých vznikli. Ak sme na tom už popracovali, ale napriek tomu máme stále otázniky a nevieme si sami rady, treba ísť ešte hlbšie, až na úroveň podvedomia. A tam to už dobrý terapeut postupne odkryje. Začne sa tým veľké čistenie až na úroveň DNA.

Prijímanie a dávanie v rovnováhe
Peniaze a hojnosť – je veľmi podstatné vytvoriť si s nimi rovnovážny vzťah. Miska prijímania a dávania je toho podstatnou súčasťou. Na vrchnom stupienku stále je a vždy bude vlastná zdravá sebahodnota a silné sebavedomie. Je preto dôležité začať od samého seba tak, aby mohla prúdiť tá správna energia. Potom môže hojnosť ruka v ruke priletieť tak veľmi rýchlo a plynulo, aby sme si mohli napĺňať svoje sny, túžby, boli slobodní a robili to, čo nás napĺňa. V konzumnej dobe, ktorú žijeme, si však môžeme dovoliť naplnený život len vtedy, ak budú peniaze jeho súčasťou. A to dosť dôležitou. Podstatné je ukotviť ten radostný pocit v nás, aby srdce a myseľ boli v súlade.
Vďaka práci na sebe samom, zmene myslenia, prepísania vzorcov a púšťania si do života pozitívne vecí, nie je možné, aby to zostalo bez odozvy, to garantujem! Je krásne, keď sa vám začnú diať  „zázračné“ veci a začne sa vám dariť. Pre tento pocit sa skutočne oplatí žiť.

Práca s mysľou na privolanie hojnosti
A to je ten dôležitý nástroj – myseľ. Ako s ňou pracovať, ako v nej vytvárať tie pekné vizualizácie toho, čo vo svojom živote chceme mať?  Vtedy je dôležité položiť si otázku, aký pocit v nás peniaze vyvolávajú. A čo musíme spraviť pre to, aby nám začali do života opäť prúdiť. Prvé položené otázky by mali smerovať k tomu, či si vážime a sme vďační za všetko to, čo už v našom živote je a čo sme dosiahli. „Ako začať? Tu je pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť pohnúť sa z miesta a rozprúdiť do života tie správne energie na pritiahnutie hojnosti a dostatku v podobe financií:

  • Prvý bod je vďačnosť, presne vymenujte a napíšte na papier, za čo všetko ste vďačný, čo máte, vlastníte a čo všetko vám prišlo do života. Cíťte sa pri tom všetkom naozaj šťastne.
  • Druhý bod je vyvolanie peknej, radostnej spomienky na konkrétnu situáciu. Je to presne to, čo sa vám ako prvé vybaví. Viete si pripomenúť ten krásny pocit a znova ho precítiť vo svojom srdci.
  • Tretí bod – každý deň sa po zobudení nalaďte na úžasný deň. V mysli si opakujte: Mám krásny deň, plný radosti, spokojnosti, s množstvom energie, sily a vitality. Postretnú ma samé úžasné veci.
  • Štvrtý bod – vizualizujte. Vo svojej mysli si vytvorte vizualizácie všetkých túžob a predstáv, čo by ste chceli vo svojom živote mať, vlastniť, dosiahnuť aj zažiť. Do detailov si to najskôr v mysli predstavte a celé to umocníte, ak si to opäť napíšete, nakreslíte, vytlačíte a dáte na viditeľné miesto. Tam, kde to budete mať na očiach a budete si to viac a viac uvedomovať. Častá vizualizácia v nás navodí príjemný pocit a vedomie, že už to všetko vo svojom živote máte.
  • Piaty bod – všetky vaše konkrétne presvedčenia a slovné spojenia, ktoré o peniazoch máte v sebe hlboko zakorenené, je potrebné napísať, škrtnúť, povedať ruším mažem a napísať ich nanovo - pozitívnejšie, tak aby ste tomu uverili.

Napr.: Peniaze si musím vydrieť –  Peniaze ku mne prichádzajú ľahko.

  • Šiesty bod – afirmácie. Vždy keď sa cítim nekomfortne a pocítim strach ohľadom peňazí: buď prebiehajú v mysli myšlienky alebo si hovorím  nahlas alebo pre silnejší efekt, každý deň, prípadne keď sa mi zažiada napíšem na papier:

Je o mňa vždy postarané!
Ďakujem, že môj život sa stále zlepšuje

  • Siedmy bod – podporné predmety: miska hojnosti, čínske mince, čínska žaba hojnosti, mandala bohatstva, bankovka v peňaženke, rôzne motivačné videá, knižky
  • Ôsmy bod – na záver dňa poďakovať za deň, ktorý sme prežili, očistiť ho od všetkých nevhodností pomyselnou sprchou alebo osprchovaním.


Privolať hojnosť a podporiť prosperitu vo svojom živote môžete aj nosením náramku, vytvoreného z amazonitu, ktorý je nazývaný aj kameňom prosperity. Náramok si môžete objednať tu

Autorka článku: Daniela Stašeková