Medvedí cesnak rozvonia celý les a môžete si z neho urobiť sušené alebo mrazené zásoby na celý rok. Púpavu a sedmokrásku nájdete aj v mestách, no na liečebné účely ich zbierajte len v „čistých“ oblastiach (lúky, lesy, porasty ďaleko od ciest). Určite sa oplatí nazbierať si ich teraz, pretože majú najväčšiu silu.

Chutný medvedí cesnak
Vyrastá od skorej jari z lesnej pôdy. Rastie v listnatých lesoch vo vlhkých stanovištiach v pôde bohatej na živiny. Je bohatý na minerálne látky, stopové prvky, alicín – prírodné antibiotikum, vitamín C, flavonoidy. Reguluje vysoký krvný tlak a cholesterol. Telo zbavuje škodlivín a toxínov. Používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach a migrénach. Posilňuje imunitu, zabíja bacily. Je ideálny na jarnú očistu. Pôsobí antibakterálne a antimykoticky. Rozpúšťa hlien a pôsobí močopudne. Podporuje metabolizmus.
Domáca tinktúra
Pohár naplníme až po vrch nadrobno nakrájanými listami medvedieho cesnaku (ktoré sme pred tým dobre poumývali), zalejeme liehom. Naplnený pohár dáme na 14 dní na slnečné miesto alebo blízko radiátora. Potom uskladníme v tme a chlade. Tinktúra vydrží až do ďalšej sezóny. Užívame 2-krát denne 15 kvapiek 3 týždne.

Lymfa miluje púpavu
Púpava lekárska rastie takmer všade – najmä na slnečných miestach. Jedlá je celá rastlina. Púpava je cenná liečivá bylina, pretože sa hodí skoro na všetky choroby, podporuje činnosť životne dôležitých žliaz. Podporuje tvorbu červených krviniek a tvorbu novej krvi, tiež činnosť žlčníka, pečene, obličiek a čriev. Znižuje krvný tlak a podporuje krvný obeh. Zaberá aj pri reume a žltačke. Má močopudné účinky – odľahčuje tým organizmus. Odborníci púpavu odporúčajú pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, tiež pri zvýšenej tvorbe tráviacich štiav. Zabraňuje tvorbe žlčových kameňov. Pri bolestiach, ktoré spôsobujú žlčové kamene stačí požuť pár púpavových listov a vycmúľať z nich šťavu. Reumatici by si mali urobiť 6-týždňovú púpavovú kúru, počas ktorej denne skonzumujú hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.
Púpavový sirup
Potrebujeme 200 kvetov púpavy, 8 dl vody, 1,5 kg kryštálového cukru a šťavu z 2 citrónov. Kvety umyte, zalejte vodou a povarte 7 minút. Nechajte odstáť 24 hodím a sceďte. Pridajte cukor a povarte 35 minút. Sirup užívajte po lyžičkách pri nachladnutí a kašli. Skvele chutí zriedený s vodou. Má osviežujúcu chuť.

Sedmokráska zamáva s horúčkou
Kvitne od marca do októbra na lúkach, uprostred trávnikov alebo v priekopách. Zbiera sa kvet i vňať. Má harmonizujúce účinky, je bohatá na vitamín C, vo forme čaju uľaví aj pri kašli a zahlienení.  Ako kloktadlo pomáha pri zápalových chorobách hrdla a ďasien. Tlmí prejavy prechladnutia a horúčku. Odporúča sa aj osobám s reumou. Čerstvé mladé listy sa jedia ako šalát.
Sedmokráskový čaj
1 čajovú lyžičku sušených kvetov sedmokrásky obyčajnej zalejeme 2dl horúcej vody, necháme 15 minút lúhovať, po precedení podávame. Pijeme 2 – 4 šálky čaju denne.