Osy, včely, komáre, kliešte, malé nenápadné mušky... Všetky tieto druhy hmyzu majú svoju nezastupiteľnú úlohu v prírode, no dokážu nám pekne znepríjemniť pobyt vonku počas teplých dní. S našimi radami im nebudete „voňať“ a vďaka tomu si budete môcť užiť prírodu naplno. Poradíme tiež, čo robiť, aby sa štípance pekne zahojili a nesvrbeli. No keďže hmyz môže prenášať aj rôzne ochorenia, ak sa vám miesto uštipnutia nehojí, pre istotu navštívte lekára.

Prírodné odpudzovače
Na terasu či balkón, kde chcete tráviť letné večery, nasaďte levanduľu, rozmarín, medovku, ligurček, mätu, fenikel či kôpor – všetky tieto rastlinky totiž bodavému hmyzu nevoňajú, a tak budú pôsobiť ako prírodné repelenty.

Účinná ochrana v prírode
* Odpudzovať komáre a tým aj predchádzať nepríjemnému bodnutiu môže aj dlhodobé užívanie vitamínov skupiny B, vďaka ktorým komárom už vaša krv nebude „voňať“.
*Pri pobyte v prírode by ste mali chrániť proti kliešťom, ktoré môžu prenášať nebezpečné choroby. Pomôcť vám môže vhodné oblečenie svetlých farieb, dlhé rukávy a nohavice.
* Použitie rôznych repelentných prípravkov, ktoré odpudzujú hmyz je najbežnejší spôsob prevencie. Tie sa jednoducho nastriekajú nielen na pokožku tela, ale aj na oblečenie a obuv. Dnes už sú v ponuke rôzne prírodné repelenty a na záhrade môžete využiť prírodné sviečky vytvorené zmiešaním esenciálnych olejov, ktoré naozaj skvele fungujú.
* Po návrate z prírody si nezabudnite pokožku dôkladne umyť a odev vyperte.

Čo robiť po uštipnutí
* Včela necháva v rane žihadlo. V žihadle je ešte stále zvyšok jedu, ktorý sa môže dostať pod kožu. Preto sa snažte žihadlo čo najskôr vytiahnuť najlepšie pinzetou, pričom treba dať pozor, aby nedošlo k stlačeniu jedového vačku. Miesto vpichu umyte studenou vodou a vyčistite čistým liehom alebo inou zásaditou tekutinou.
* Miesto uštipnutia umyte mydlom a vodou a priložte naň studený obklad.
* Prvou pomocou po uštipnutí je na zasiahnuté miesto priložiť čerstvo rozkrojenú cibuľu, ktorú prilepte náplasťou a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
* Upokojiť pokožku po uštipnutí a zmierniť svrbenie pomáha ružový hydrolát zmiešaný s levanduľovým hydrolátom.
* Pri bodnutí do úst pomáha zmrzlina, cmúľanie ľadu alebo navlhčenej soli. Potom treba čo najrýchlejšie ísť k lekárovi, bodnutie v ústach je veľmi nebezpečné.
* Levaduľový esenciálny  olej (zriedený na koncentráciu 3 % s nosným olejom je účinný aj ako repelent a môžete ho naniesť na pokožku aj po uštipnutí – upokojuje pokožku, pôsobí protizápalovo.

Vyskúšajte naše produkty:
SLNEČNÝ OLEJ 
Slnečný repelentný olej obsahuje zmes panenských rastlinných olejov bohatých na karotény (sezamový, mkrvový, marhuľový, rakytníkový olej, olej z malinových semien a pšeničných klíčkov), obohatených o extrakty z amazónskych achiote a karanja semien. Pomáhajú pokožke lepšie spracovať UVA aj UVB žiarenie a pripravujú ju na horúce letné slnko. Pomocou slnečného oleja účinne zmiernite aj podráždenie pokožky od slnka, podporíte regeneráciu buniek a zmiernenie predčasných príznakov starnutia pokožky. Originálna repelentná zmes organických esenciálnych olejov obsiahnutá v Slnečnom oleji spolu s nimbovým olejom účinne odpudzuje bodavý hmyz (komáre aj kliešte). Bonusom je nádherná vôňa. Objednáte TU.

PRÍRODNÁ SVIEČKA CITRONELA 
Sviečka je ručne odlievaná zo sójového vosku do skleneného pohára s viečkom. Každá sviečka obsahuje dva bavlnené knôty, pre lepšie uvoľnenie vône. Citronelové sviečky sú špeciálne vyrobené na odpudzovanie komárov a vytvorenie romantickej atmosféry vo vašej záhrade či na balkóne. Vo vosku je použitá kombinácia esenciálnych olejov: citronela, eukalyptus, pomaranč, citrón, rozmarín a tymian. 175 g vosku, sviečka horí asi 40 hodín. Objednáte TU.

BYLINNÝ REPELENT
Repelentný osviežovač v spreji. Originálna zmes 11-tich esenciálnych olejov obsahuje čisté prírodné silice, ktoré účinne odpudzujú bodavý hmyz. Táto zmes vznikla po niekoľkých mesiacoch testovania a kombinovania vôní, ktorých repelentné účinky potvrdili aj vedecké štúdie. Vo všeobecnosti platí, že svieže a citrusové vône ako rozmarín, eukalyptus či citronela odpudzujú komáre, zatiaľ čo ťažké zemité vône ako fenikel či muškátový oriešok odpudzujú kliešte. Objednáte TU